24
мар.

Лепеница, пещерата, в която всяка година се ражда слънцето

Пещерата Лепеница

Уникалната двуетажна пещера Лепеница се намира на три километра от Белоградчик, в средата на светилищния компелс в Маркашница и в средата на Белоградчишките скали.

По свода на втория етаж личат признаци на изкуствена обработка, за да се постигне идеалната цилиндрична форма. Насочеността на отвора на 27.5° на югоизток пък внася право в пещерата първите лъчи от изгрева на Коледа. Формата й е едновременно еднаква с човешкото око, което гледа възкръсването от света на мъртвите на Бога-Слънце, и с древния символ за пещ и хляб – божествената утроба, оплождана от Бога-Баща.

При малък брой на посетителите Лепеница щедро проявява своите силни медитативни свойства и бързо отнася ума надалеч, оставяйки човека да присъства в покой. Това се дължи на преднамерената й форма, която управлява разпространението на енергийните лъчи. Една демонстрация на тези качества е движението на звука в пещерата. Има места, където цари пълна тишина и места, от където се чува всеки един звук.

Система от отвори в отсрещните скали е свързана с изкуствена ниша в дъното на пещерата. Изчисленията показват, че съоръжението е работило преди 8 000 – 8 500 години. Находките от единствените проведени археологически разкопки потвърждават тази дата. Най-старите артефакти са на възраст около 7 000 години, все едно пещерата не е съществувала преди това.

Светилищен комплекс в Маркашница

Лепеница е неразделна част от светилищния комплекс в Маркашница. Чрез слънчевите отвори е свързана с няколко близки скални светилища. В скалите над нея пък се намира изсечена звездна карта, разположена право на юг от светилището Чачин камък и пещера Козарника с нейните изключително древни находки, доказващи абстрактната човешка мисъл още преди 1,4 млн. години.

На стара снимка се вижда вече съборен скален олтар на втория етаж, а местна легенда разказва, че Боян Мага е пребивавал временно в Лепеница, което пък се потвърждава от други легенди и артефакти от района.

До Лепеница се стига за час – час и половина според избрания начин и маршрут. Красотата е не само по пътя до мястото, но вторият етаж на пещерата наподобява обширна веранда с изглед към десетки скални образувания.

 

Повече информация тук:

Наблюдения и размисли за скалните светилища около Белоградчик и за употребата на ямките

Автор: Кирил Кирилов

 

Comments ( 1 )

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *