11
юли

Предстои България да се сдобие със свой поклоннически поход, подобен на пътя Камино

Поклоннически поход „Св. Йоан Рилски”

От 14.07. до 06.08.2018 г., ще се проведе Поклоннически поход „Св. Йоан Рилски” 2018. Целта е възстановяване на пътя, по който са пренасяни мощите на св. Йоан Рилски, и така да се създаде български поклоннически маршрут,  наподобяващ пътя към Сантяго де Компостела в Югозападна Европа. У нас, от 19 години насам, поетапно се изгражда маршрутът, като тази година организаторите имат за цел проучване и обхождане на участъка между Никопол и Враца, чиято общата дължина е около 200 км.

Походът ще тръгне от Никопол, на 14.07., и ще продължи през Плевен, Луковит и Враца, като на 01.08., в София, колоната ще се влее в масата от хора, тръгнали по Поклонническия път „Рилският Чудотворец”. Всеки може да вземе участие в похода, стига да е толерантен към молитвените практики и обявената програма. Нужна е елементарна туристическа екипировка: вода, удобни обувки, дъждобран, очила и шапка за слънце, лекарства.

През 2017 г., в похода от Велико Търново до Враца, са се включили около 200 човека, а в продължението му от София – още около 500 души. Целият маршрут Велико Търново – Рилски манастир, който се очаква да бъде изминат през 2019 г., е с обща дължина над 500 км.

Организатори на похода, в частта от Никопол до София, са Клуб по пешеходен туризъм и туристически спортове „Трапезица – 1909“ и Туристическо дружество „Академик – ВТУ“. В частта от София до Рилски манастир, организатор е Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Походът се провежда с благословението на митрополитите, през чиито епархии се преминава – патриарх Неофит, в качеството му на Софийски митрополит, Великотърновския Григорий, Плевенския Игнатий, Врачанския Григорий. Съдействие оказват съответните митрополии, Общинско предприятие „Туризъм“ към Столична община. Сащо така кметове на общини и съответните населени места, през които минава похода, дирекциите на природните паркове „Персина“ и „Врачански Балкан“, Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“ и др.

За поклониците

Предвижването по време на похода се извършва пеша, придружено с молитва към светеца и към Господа, за подкрепа и благоденствие на българския народ. По пътя се посещават православни храмове и манастири и се взема участие в църковни служби – утреня, св. литургия и вечерня.

Разходите за храна, нощувки и други от личен характер са за сметка на участниците. Организаторите се ангажират да резервират места за нощувките при предварителна своевременна регистрация. Допуска се участие и в част от маршрута –  за няколко дни, за ден или дори за час. Идеята е да се усети духът на поклонничеството и силата на колективната молитва.

 

За повече информация и връзка с организаторите на похода тук:

https://www.facebook.com/events/2079569865665076/

 

Следва продължение…

 

Автор: Паскал Пиперков

Снимки: Интернет

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *