27
май

Екоселищата – път към следващото еволюционно ниво. Част 2

Екоселищата – път към следващото еволюционно ниво. Част 2

Поради повишения интерес към предишната статия на тази тема и въпросите, поставени от наши читатели, екипът на Love You Bulgaria ще продължи да описва начина на живот в Алтернативните или т. н. „екоселища“, възникнали в през последните няколко години, на територията на България.

В по-голямата си част, Алтернативните селища са основани от българи, но има и 2-3, които са създадени от чужденци – германци, холандци и др. Селищата се намират върху частни земеделски терени. Половината заселници са живели и работили в чужбина. Обикновено, един човек е основен инвеститор в дадено селище, който преценява по какви проекти и как да се работи. Заселниците в повечето случаи са със средно или с висше образование, с умения в най-различни области, като например: в техниката, архитектурата, търговията, рекламата, изкуството и др.

Повечето от тях, в началото, не са имали познания, свързани със селското стопанство, но с годините вече са усвоили нужните им умения. Мнозина от заселниците са продали или отдали под наем недвижим имот в града или упражняват дистанционен бизнес, осигуряващ им добри доходи. Повечето от тях са двойки на възраст между 35 и 60 г. Около 30% от тези хора целогодишно живеят в закупените Алтернативни селища имоти. Любопитното е, че някои от преселниците, които са пушили канабис, благодарение на общуването с природата и на възможността да избегнат стреса характерен за градската среда, са успели да се преборят с това си пристрастяване.

Повечето селища са без строги изисквания към желаещите да ги посетят и да съпреживеят ежедневието на заселниците. Много от домакините посрещат гостите си с надеждата те да се окажат сериозни кандидат-заселници, които знаят от какво се нуждаят и са наясно с възможностите си. Около 20% от постоянно заселилите се са с деца, които са на домашно обучение или ползват намиращите се в близост общински училища. В около половината от Алтернативните селища веднъж в седмицата или в месеца, заселниците се събират на обща трапеза за да общуват помежду си, и да обсъдят предстоящите за решаване задачи. При духовно ориентираните общности събитието започва с всеобща молитва или медитация.

Екоселище „Богика“ до с. Борика

Територията на селището с обща площ около 200 дка., представлява собственост на 7 домакинства, като всяко от тях притежава парцели с големина между 5 и 25 дка. Екоселището е основано през 2012 г. До него води асфалтиран път, от който има отклонение по черен път с дължина около 100 м. Изградени са 4 кладенеца и 4 изкуствени водоема за напояване на насажденията. Някои от домакинствата произвеждат собствена продукция, а други все още изграждат постройки за своето пребиваване, като все още общността не е  изградила механизми за общо производство на продукция. В Богика се отглеждат плодни дръвчета, храсти и дървесен бъз. Насажденията са на възраст между 3 и 5 години, и за това все още не всички дават плодове (филм за засаждането). Екоселището не е електрифицирано, но в близост минава електропровод, на основание на който се планира поставянето на трафопост. Едно от домакинствата е изградило навес, в който се събират другите заселници и техните гости. Екоселището все още е в процес на изграждане и затова засега няма възможност за постоянно пребиваване. Доброволци се приемат само за еднодневен престой. Изградена е една глинена къщичка, в която понякога нощуват членове на общността.

За контакти:

Даниела Осиковска

dossikovska@boyden.com

 

Следва продължение…

 

Автор: Велко Христов

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *