23
апр.

Възраждане на българските бутикови винопроизводители

На 22 и 23 април 2017 г., в ресторант „България“, в София, 22 български изби от всички винопроизводителни региони на страната представят своите вина. На изложението се очерта тенденцията на възраждане на интереса към отглеждане на българските местни сортове грозде и тяхното великолепно представяне като разнообразни сортови или купажирани вина. Повечето от тях са в средния ценови клас, 7-15 лв. за бутилка.

Родните винопроизводители разработват нова гама от вкусове, с цел да произвеждат уникални видове вина. Хитове за тази година са оранжевото вино от Траминер и Мискет, и непознатото досега розе от Рубин. Също така, можете да се насладите на невероятното розе „Hand Made“ Мавруд, ръчно смляно и отлежало в акациеви бъчви, или на впечатляващото био вино „Vinica“ от 100% Мавруд от реколта 2013,  създадено по технологията за производство на Амароне.

Уникалните български сортове грозде са дали живот на вина, като „Бела Рада“ от естествено смесени лозя с Ркацители, Шардоне и Алигуте от реколта 2015, отлежали 9 месеца в дъбови бъчви, и „Бел Муж“ от Ркацители и Шардоне, отлежали 22 месеца в бъчви от български дъб.

Традиционните български сортове грозде възраждат забравени стари вкусове. Възвръщат се вина от Димят и Мискет, от местния сорт Сандански мискет, и подходящата за летните жеги Тамянка. Набиращия популярност Бял мавруд, произведен от червено грозде, традиционният Рубин,  и новите вкусове в купажите от Мавруд и Рубин или Мерло с малиново вино, произведено от 95 декара биосертифицирани малинови насаждения.

Винопроизводители от русенско и варненско се отличават с нетрадиционни, и едновременно с това впечатляващи вкусове на класическите френски и немски вина.

Произвеждат се все повече вина по био технологии, без добавяне на сулфити, като например купажите „Хрумки“, серията вина „Тиара“ и много други.

Като положителен знак за нарасналия престиж на българските бутикови винопроизводители, се явява представянето на испанските гости с тяхното Синьо вино – купаж от червени и бели сортове грозде.

Винарските изби са доволни от търсенето на родните сортове както на чуждите пазари, така и у нас. Те планират да увеличат дела на български уникални сортове в своите масиви, от които произвеждат най-конкурентноспособните си вина за вътрешния пазар и за износ.

В пролетното изложение на виното EnjoyWine 2017 участват винопроизводителите от „Загрей“, „Вила Мелник“, „Вила Винифера“, „Трастена“, „Малката звезда“, „Присое“, „Марян“, „Братанови“, „Салла естейт“, „Рупел“, „Орбелус“, „Вила Юстина“, „Шато Копса“, „Орбелия“, „Карабунар“, „Драгомир“, „Старо Оряхово“, „Манастира“, „Боровица“, „Сирона“, „Нисово“ и „Виа Верде“. Изложението е отворено и през двата дни от 11 до 21 часа.

 

автор: Love You Bulgaria

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *