14
юни

София като световна столица на виното

София като световна столица на виното

От 29 май до 2 юни в София се проведе 40-я Световен Конгрес по лозарство и винарство. Присъстваха 1000 представители от всички 46 държави членки на Международната организация по лозата и виното OIV. Едновременно с него се проведе и генералната асамблея на Международната организация OIV.

България за първи път беше домакин на юбилейното му издание, което само по себе си подчертава мястото на страната ни в световното винопроизводство и традиции на този сектор.

Работните доклади, срещи и заседания бяха проведени в три основни сектора – Лозарство, Винопроизводство и Вино и общество – икономика и право.

В тях водещи световни експерти енолози,  лозари, винопроизводители, изследователи, дегустатори и други специалисти от винения бранш презентираха своите разработки и научни достижения, които определиха основните тенденции и политики на сектора за години напред.

В сектор Лозарство бяха представени съвременните практики за устойчиво отглеждане на лозя в различни климатични пояси и предизвикателствата произтичащи от това. Беше дискутирано въздействието на интензивното лозарство върху екологията на планетата и практически съвети за природосъобразно отглеждане на лозя, като решение на проблемите.

В сектор Винопроизводство напреднали практици и разработчици споделиха своя опит в разнообразните технологии за производство и уникални методи на ефективно винифициране на гроздето, ориентирани към намаляване на вредните вещества от производствените процеси. Интересна мембранна технология за премахване на пестицидите от виното чрез използване на зеолит грабна вниманието на присъстващите.

В сектор Вино и общество – икономика и право, акцентите на лекторите бяха отправени към качеството за оценка при дегустация на вино, последните тенденции в продажбите и влиянието на интернет средата за винен маркетинг. Важността на винопроизводството върху устойчивото развитие на местните икономики посредством мултиплициращият ефект от кулинарен и винен туризъм. Не на последно място беше изявена отговорността на винопроизводителите за умерената и здравословна консумация на вино и различни комуникационни проекти за повишаване на винената култура след различните потребители. Потвърди се препоръката за умерена консумация в рамките на 1-2 стандартни чаши вино дневно според пола и възрастта.

Винопроизводството и потреблението на вина без добавени изкуствени сулфити беше обект на интересна дискусия сред участниците. В рамките на тази тема беше засегнат въпроса и с органичните вина и тяхното място на пазара на вино като световна тенденция.

Българското участие на конгреса започна с официалното откриване, на което приветствие към участниците отправиха министъра на земеделието и храните и министъра на туризма.

Председателят на Националната лозаро-винарска камара представи в деня на откриването и състоянието на българското лозарство и винопроизводство и тенденциите му на развитие.

В работните сектори участието на 3 български лектори беше застъпено в раздел „Лозарство “ и  „ Вино и общество – икономика и право”.

Подробности по тематиката на конгреса очаквайте в следващата статия по темата, когато и официалните текстове на решенията на Генералната асамблея на Международната организация OIV бъдат публикувани.

 

автор: Love You Bulgaria

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *